
Ένα από τα πιο περίεργα ζώα της οικογένειας των καμηλοπάρδαλων είναι το Okapi, ο πλησιέστερος εν ζωή συγγενής της καμηλοπάρδαλης. Αν και με την πρώτη ματιά μοιάζει με συνδυασμό καμηλοπάρδαλης και ζέβρας, το οκάπι έχει χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό και βιολογικά συναρπαστικό. Η ανησυχητική του εμφάνιση συχνά το κάνει να το μπερδεύουν με πειραματικό πλάσμα, αλλά είναι ένα εντελώς φυσικό και άγριο είδος.
Αυτό το άρθρο στοχεύει να εμβαθύνει σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το okapi, από τα χαρακτηριστικά και τον βιότοπό του, μέχρι τη διατροφή και την αναπαραγωγή του.
Κύρια χαρακτηριστικά
El Okapi, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι οκάπια Τζονστόνι, είναι ένα θηλαστικό που συνδυάζει το καλύτερο από δύο κόσμους: έχει το στιβαρό σώμα μιας μικρής καμηλοπάρδαλης, αλλά η ριγέ γούνα του το κάνει να μοιάζει με ζέβρα. Το μέσο μέγεθος ενός okapi κυμαίνεται μεταξύ Μήκος 1,5 και 2,1 μέτρα, με ύψος στο ακρώμιο περίπου 1,5 έως 1,8 μέτρα. Το βάρος αυτών των ζώων είναι συνήθως μεταξύ 200 και 300 κιλά.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αυτού του ζώου είναι η γλώσσα του. Όπως οι καμηλοπαρδάλεις, έτσι και οι οκάπι έχουν μακριές, προκλητικές γλώσσες, τα οποία μετρούν μεταξύ 30 και 36 εκατοστά. Αυτό το χαρακτηριστικό τους επιτρέπει όχι μόνο να φτάνουν στα ψηλότερα φύλλα των δέντρων, αλλά μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να καθαρίσουν τα αυτιά τους, μια πραγματικά μοναδική ικανότητα. Η γλώσσα του είναι σκούρου χρώματος, σχεδόν μαύρη.
Το παλτό του οκάπι είναι α καστανοκόκκινο χρώμα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του, ενώ τα πόδια και οι γλουτοί του καλύπτονται με ρίγες γραπτώς παρόμοια με αυτά μιας ζέβρας. Αυτό το σύνολο μοτίβων χρησιμεύει ως καμουφλάζ στις πυκνές τροπικές ζούγκλες όπου ζουν, κάτι που τους βοηθά να ξεφύγουν από τα αρπακτικά.
Στο κεφάλι, τα okapis έχουν δύο μικρά κέρατα, γνωστά ως ossicones, τα οποία καλύπτονται από μαλλιά. Ωστόσο, αυτά τα κέρατα δεν έχουν σαφή λειτουργία, καθώς δεν χρησιμοποιούνται σε αγώνες ή σε τελετουργίες ζευγαρώματος. Από την άλλη, τα μεγάλα κινητά αυτιά τους είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό πιθανών αρπακτικών, κυρίως της λεοπάρδαλης.
Συμπεριφορά και αναπαραγωγή Okapi

Τα Okapi είναι ζώα συνήθειας μόνοι, και σπάνια σχηματίζουν ομάδες, εκτός από τα θηλυκά με τα μικρά τους. Έχουν συμπεριφορά νυχτερινό και λυκόφως, έτσι προτιμούν να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους τη νύχτα ή την αυγή, όταν το δάσος είναι πιο ήσυχο. Μερικές φορές μπορούν να εμφανιστούν σε μικρές ομάδες κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
Όσο για του αναπαραγωγή, τα θηλυκά μπορούν μόνο να γεννήσουν ένα μοσχάρι για κάθε εγκυμοσύνη, η οποία διαρκεί περίπου 14 έως 15 μήνες. Είναι κατά τους μήνες του Αύγουστος και Οκτώβριος όταν συνήθως γεννούν. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των okapis είναι ότι τα μικρά, αν χάσουν τις μητέρες τους, μπορούν εύκολα να γίνουν αποδεκτά από άλλα θηλάζοντα θηλυκά. Αυτή η συμπεριφορά διευκολύνει την επιβίωση των απογόνων δεδομένου του περιορισμένου ρυθμού αναπαραγωγής.
Τα κουτάβια Τα Okapi δεν διαφέρουν πολύ στην εμφάνιση από τα ενήλικα άτομα, αλλά εξαρτώνται από τη μητέρα τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τρέφοντας αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Τα θηλυκά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στο δύο χρόνια, ενώ τα αρσενικά πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα για να αναπαραχθούν.
Η λεοπάρδαλη Είναι το κύριο αρπακτικό των okapis, αν και οι άνθρωποι αποτελούν επίσης σημαντική απειλή λόγω της λαθροθηρίας. Οι μητέρες Okapi είναι ιδιαίτερα προστατευτικές με τα μικρά τους, αντιμετωπίζοντας ακόμη και τον κίνδυνο επίθεσης από λεοπάρδαλη για να τα υπερασπιστούν.
Τροφή και οικότοπος

Ο φυσικός βιότοπος του οκάπι βρίσκεται αποκλειστικά σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή του Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συγκεκριμένα στο τροπικό δάσος του Ituri, στην Κεντρική Αφρική. Αυτά τα ζώα είναι ενδημικά σε αυτές τις περιοχές και δεν βρίσκονται στη φύση πουθενά αλλού στον κόσμο.
Τα οκάπι είναι φυτοφάγα ζώα των οποίων η διατροφή αποτελείται κυρίως από φύλλα, βλαστοί και μίσχοι από δέντρα και θάμνους της ζούγκλας. Υπολογίζεται ότι καταναλώνουν περισσότερο από 100 διαφορετικά είδη φυτών, μερικά από τα οποία είναι δηλητηριώδη για άλλα ζώα, αλλά όχι για αυτά. Εκτός από φύλλα, τρώνε επίσης βότανα, φρούτα, φτέρες ακόμα και μανιτάρια.
Χάρη στη δική σου προελαστική γλώσσα, το okapis μπορεί να τραβήξει ψηλά κλαδιά για να έχει πρόσβαση στα πιο τρυφερά φύλλα. Ο μακρύς λαιμός τους, αν και δεν είναι τόσο έντονος όσο αυτός των συγγενών τους με καμηλοπάρδαλη, τους επιτρέπει να φτάσουν σε βλάστηση που άλλα ζώα δεν μπορούν.

Ο βιότοπος του οκάπι είναι το πυκνή ζούγκλα και υγρό, ένα περιβάλλον όπου ο ιδιαίτερος χρωματισμός τους και η άπιαστη συμπεριφορά τους τους επιτρέπουν να περνούν απαρατήρητοι από τα αρπακτικά. Στο παρελθόν, οι οκάπι κατοικούσαν σε άλλες περιοχές όπως η Ουγκάντα, αλλά η κυνήγι και αποψίλωση των δασών Το έχουν περιορίσει σε λίγες μόνο περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Οκάπι κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Το οκάπι κατατάσσεται ως είδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω του απώλεια οικοτόπου και λαθροθηρία. Από το 2013, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) συμπεριέλαβε το okapi στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών. Εκτιμάται ότι υπάρχουν μόνο μεταξύ 10.000 και 20.000 αντίτυπα στην άγρια φύση.
Μεταξύ των βασικών απειλών για το okapi είναι:
- La αποψίλωση των δασών που προκαλείται από την εξόρυξη και την επέκταση της γεωργίας, η οποία καταστρέφει το φυσικό της περιβάλλον.
- La λαθροθηρία, τόσο για την κρεαταγορά όσο και για τις τοπικές δεισιδαιμονίες.
- Η ένοπλη σύγκρουση, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το σχεδόν αποκλειστικό σπίτι αυτού του θηλαστικού.
Χάρη σε πρωτοβουλίες διατήρησης, γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστεί η επιβίωση του οκάπι μέσω προγραμμάτων αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία και της προστασίας των φυσικών του περιοχών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διασφαλιστεί ότι αυτό το είδος δεν θα εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες.
Το οκάπι είναι ένα συναρπαστικό ζώο και ένα από τα μεγάλα θαύματα της αφρικανικής βιοποικιλότητας. Αν και κινδυνεύει με εξαφάνιση, η αντοχή του και η προσαρμογή του στο περιβάλλον του μας διδάσκει τη σημασία της διατήρησης των οικοτόπων της ζούγκλας και της προστασίας αυτών των ειδών για το μέλλον.
